DAGBOEK MÜNCHEN

Za  08-11-97 Arrestatie ±12 uur s’nachts door drie man, Markus en ik op bed met zwempakjes aan en wijn, hebben ons nog voordat we de deur open deden aangekleed.

Zo 9-11-97    s’Nachts om 2uur na bloedproef in een middeleeuws hok gegooid samen met ± 10 man. Niet geslapen. s’Morgens: vingerafdrukken, foto’s, verhoor door drugskripo, geweigerd, kon een pakje sigaretten kopen en terug in hok. Consulaat gebeld , verkeerd telefoonnummer gegeven(stom 4 en 6 omgewisseld). s’Nachts in ander hok geslapen weer met ong. 10 man.

Ma 10-11-97 Voor gebracht voor haftrichter. Ik zit helemaal stuk, een indische jongen verteld mij dat 1 dag op Ettstrasse PP (polizei präzidium) te vergelijken is met een maand Stahlheim. Op transport naar Stahlheim, spot naam voor JVA München Stadelheimerstrasse. Uitkleden eindelijk mijn wollen zwempak uit, jammer eigenlijk. 100 DM terug gevonden in toilettas (daar in gestopt door politie) de beambte vond dat dom, ik vond het zeer slim omdat daar altijd in gekeken werd. Ik kon nu 6 pakjes sigaretten kopen, en 66DM naar mijn haftkonto. Douchen, kleding gekregen, dokter foto’s enz. Naar transportcel voor de nacht samen met ene Toni, verdacht van mensensmokkel. Van kartonnen kaften van voorschriften-boekjes schaakspel gemaakt en samen met Toni geschaakt. Slapen met vreselijke hoofdpijn, Toni ook, waarschijnlijk door zuurstofgebrek in de cel.

Di 11-11-97   Naar afdeling CDII sudbau, alleen op cel, Toni had gevraagd of we samen op cel konden maar ik twijfelde, kaartspel gemaakt. s’Avonds sloeg de vertwijfeling om in wanhoop.

Wo 12-11-97 Aan bewaarders gevraagd of ik naar Toni’s cel mocht verhuizen, maar Toni was niet enthousiast, en hebben we alles weer gecancelled. Uiteindelijk bleek dit een goede beslissing. s’Middags bezoek van Mevr Stoffel van het consulaat weer foute nummers opgegeven (4 en 6 Rotterdam / Amsterdam verwisseld) kon bij haar een brief schrijven aan Axel.

Do 13-11-97  Kleding ruilen, advokaat gesproken, boeken besteld en boek van Guy de Maupassant in duits geleend. Konden lang uit onze cel blijven.

Vrij14-11-97 Net als ik denk er gebeurt vandaag en het weekend niets meer, wordt ik weg geroepen voor bezoek. Ik naar beneden, daar zegt iedereen dat dit niet kan op vrijdag en ik wel naar de advokaat zal moeten. Ik zoeken, geen advokaat, maar weer terug en vragen, krijg weer te horen dat bezoek op vrijdag niet mogelijk is, dan komt iemand me halen en brengt me naar de bezoekruimte  waar André op me zit te wachten. Mischien wel het mooiste moment uit mijn leven. Een beetje gehuild (van geluk en ellende), hij verteld me dat Ma me begrijpt en Rex waarschijnlijk wil helpen met geld.

Za 15-11-97  De cellen gaan vroeg open en we kunnen vrij rond wandelen, kennis gemaakt met mijn buurman, Mandy een aardige knaap 23 jaar en heeft al een veroordeling van 36 maanden voor doodslag ( uit de hand gelopen vechtpartij, tegenstander met zijn hoofd tegen de muur gevallen en daarna nogmaals geslagen) achter de rug, en zit nu voor bedreiging en afpersing (fl 50,-) in voorarrest. Ik krijg te horen dat de 66 DM die ik ingeleverd heb al op mijn konto staat en kan ik inkopen bestellen. Oploskoffie, creamer, jam, smeerleverworst, shag+vloei en kaas.

Zo 16-11-97  Na  het luchten blijven de cellen lang open, met Mandy gesproken en na het middageten heb ik me bij hem op cel in laten sluiten, gebabbeld en schaak gespeeld. s’Middags zijn we naar een videofilm gaan kijken, John Belusi over ontsnappen uit de gevangenis. Op cel voor de eerste keer weer gemasturbeerd.

Ma 17-11-97 Naar de advokaat, kom in kontact met andere klanten van hem, en die vinden hem goed, dit geeft vertrouwen. Volmacht voor Ger gemaakt en de advokaat heeft 300DM op mijn konto overgemaakt. Nederlandstalige boeken gekregen, Hollands glorie ( af en toe krijg ik waterlanders), Tempo Doeloe en Jan Brusse.

Di 18-11-97  Eindelijk een parka gekregen, veel te klein maar warm. Zuinig aan met roken.

Wo 19-11-97Weinig bijzonderheden. s’Middags bezoek van sociaal werkster kon niets voor mij doen. Verder gelezen Tempo Doeloe. Ik kan nu wel even vertellen wat mijn gevangenis-uitrusting behelst: roestvrijstalen bord, alluminium mes ( bot en slap), vork, lepel, 2 theelepels, plastic kop, broodplankje, 3 paardendekens, dekbedhoes, soort peluw, grote plastic kan voor “koffie”en“thee”, bakje om boter e.d. in te doen. Kleding: blauwe broek met riem, zwarte schoenen met veters, slippers, wit ondergoed (2 stel), overhemd, slipover (80% wol), 2 paar sokken en een parka.

Do 20-11-97 Tijdens luchten binnen gebleven samen met Mandie, geschaakt (remise), na het eten boeken besteld en gedoucht, toen ik dacht dat de dag voorbij was moest ik weer naar de advokaat, liet me eerst een brief van Gien (mijn moeder) lezen, heel lief steun in de rug, daarna de stukken gelezen en mijn visie gegeven. Morgen gaat hij naar de stahtsanwaltin en dan weten we meer. Foto van Gien boven mijn tafel geplakt, wat is ze lief.

Vrij 21-11-97Een nieuwe parka gekregen. Mandie moet naar haftprüfung, ik ga een uur luchten. Voor het eten komen mijn boodschappen. Bij het eten vraag ik heet water en na het eten heb ik mijn eerse bak oploskoffie zonder suiker wat een genot , en shag in overvloed. Dan naar de advokaat na wat gepraat verteld hij dat hij wil proberen om me voor het einde van de week onder kauzion (borgtocht) vrij te krijgen. Als dat zou lukken. Mandie komt terug en verteld dat hij waarschijnlijk zijn oude proeftijd ( 3 jaar ) moet uitzitten, is zeer down, maar laat het niet blijken, ik geef hem een pakje shag en vertel mijn ervaringen van die dag, hij is heel blij voor mij. Bij het avondeten weer een goede bak koffie gedronken en nu mijn dagboek over geschreven in een schrift.

Za 22-11-97        Scharfenorth Baldur ( Mandy)

                            Klimentidis Sibylle

                            Karolinenhöhe 32

                            83059 Kolbermore  Tel: 08031/99710

                           s’Morgens heet water gekregen van een hausarbeiter( dat zij veroordeelden    en untersugungs-hafters, die werken en de verzorging van de andere gevangenen op zich nemen), koffie met melk zonder suiker. Van 9.45uur tot 11.00uur gelucht daarna heeft Mandy zich bij het eten bij mij in laten sluiten en hebben we eindeloos gepraat. s’Avonds een brief geschreven aan Mvr Hoffman( moeder van Marcus), gelezen,  ± 10.30 slapen.

Zo 23-11-97  7.30 opstaan (laat), dit keer zelf warm water gemaakt op de radiator, tijdens luchten heeft Mandy weer bij mij gezeten en hebben we geschaakt, daarna gegeten en naar de videofilm, Michael Douglass, had ik al gezien. Dan om 3 uur weer ingesloten. Langzaam begin ik de zenuwen te krijgen, lukt het of lukt het niet? Mijn duitse boek is oervervelend en ben nu maar de tijdschriften aan het spellen. Hopelijk komen er morgen weer Nederlandse boeken, want de avonden worden lang.

Ma 24-11-97 s’Morgens douchen. Mandy weer bij mij op cel, advokaat gesproken , die was s’morgens te laat bij de stahtsanwaltin, weet dus nog niets, komt woensdag weer, geen bericht uit holland. Boek van Harold Robins gelezen.

Di 25-11-97   Radio gekregen eindelijk, s’avonds na 8 uur krijg ik Hilversum 1 en 2. Om 10 uur gaat het licht uit en slapen kan ik dan nog niet dus luister ik naar de radio. Mandy van luchten tot middageten bij mij op cel. Mandy s’middags naar bezoek van zijn vriendin, daarna boeken met hem geruild. Mijn derde Duitse boek.

Wo 26-11-97 Pas laat naar de advokaat, slecht bericht van de stahtsanwaltin, ze gelooft het verhaal zonder meer niet , wil eerst de andere jongens verhoren en een verklaring uit Nederland afwachten, het kan dus nog wel een paar weken duren. Wel fax van Rex( mijn broer) hij heeft 5000 DM overgemaakt, heerlijk gevoel dat je toch gesteund wordt.  Vanavond geen boek dus dan maar schrijven.

Do 27-11-97  Douchen, shag gestolen uit cel. Cel schoongemaakt en opgeruimd, tot 10.30 uur cellen open en Mandy bij mij gebleven, hij heeft zijn kerstpakket al gekregen. Gelukkig weer 3 Duitse boeken gekregen, gaat steeds beter dat Duits.

Vr 28-11-97  s’Morgens stroomstoring, zoals gewoonlijk Mandy weer op cel, hij is overgeplaatst naar een  4 persoons cel, is er geloof ik niet echt blij mee. Eten was slecht vandaag, milchreis met krent!!!. Zit nu te wachten op advokaat. Geen advokaat gekomen. Kaart van André en Janie +kids gekregen “Hou je taai” dat doen we dan ook.

Za 29-11-97  Onverwacht komt de krant, wat zalig, André heeft een abonnement voor me afgesloten denk ik ( bleek later Gien geweest te zijn, ze had ook voor mijn zakgeld gezorgt). Heerlijk nederlands nieuws. Mandy lag nog te slapen dus ben ik naar buiten gegaan. Daarna krant gelezen en om 11 uur umsluss (umschluss betekend dat de cellen open gaan en je kan rond lopen en dan bij iemand anders op cel gaat, hierna gaan  de cellen weer een paar uur dicht), Mandy weer op cel, geschaakt, inkopen besteld (150 DM), s’avonds de krant gespeld.

Zo 30-11-97  Redelijk vroeg Umsluss en Mandy weer op cel en schaak gespeeld, s’middags zouden we naar de videofilm gaan kijken maar het was er veel te vol, terug naar de cel en weer geschaakt, s’avonds gelezen.

MA 01-12-97Vroeg naar advokaat 2 en half uur gewacht voor dat ik hem kon spreken, hij vertelde me van vergadering met de familie en Paul. Ik was verbaasd en heel blij . Gegevens uit gewisseld, terug naar cel waar nog een krant en een kaart van Ma op me wachtte.

Di 02-12-97   s’Morgens naar Kammer( dit is het gebruikelijke woord voor de inlever kamer waar alle eigendommen van de gevangenen bewaart worden) om naar mijn kledingpakket te vragen, wat een nazi’s, ik kreeg het niet, alleen een foto van Axel. s’Middags naar advokaat, had shag voor me meegenomen, hij had de stahtsanwaltin nog niet getroffen, verder in de week meer nieuws. Drie kranten tegelijk gekregen, voorlopig genoeg te lezen.

Wo 03-12-97 Saaie dag geen bijzonderheden.

Do  04-12-97 s’Middags douchen, geen boeken, wel de zaterdagkrant.

Vrij 05-12-97Kerstpakket van Wilfried Eijssel gekregen, en van hem over vergadering in Holland gehoort. Kerstpakket werd volkomen doorzocht. 6uur licht uit, 7uur weer aan.

Za 06-12-97  Veel gelezen, Mandy had voor boeken gezorgd (je mocht maar drie boeken tegelijk lenen en twee keer in de week ruilen, en met mijn lees tempo van 1 tot 2 boeken per dag kwam ik regelmatig tekort).

Zo 07-12-97  Gelucht, niet naar video geweest, wat samen gezeten, veel gelezen.

Ma 08-12-97 Gedoucht, naar advokaat, gaf weer wat hoop maar daar raak je ook vertwijfeld door, daar je weet dat als het niet lukt ( me voor de kerst er uit te krijgen ) dan is de terugslag weer heel erg groot.

Di 09-12-97  Weer naar de advokaat maar hij had geen tijd voor me, dus ook geen belangrijke boodschap, hoop alweer een beetje afgezwakt. Morgen is de laatste dag voor de vakantie van de stahtsanwaltin. Kaart van Hetty en Peer, leuk.

Wo 10-12-97 s’Morgens naar Kammer, heb na de laatste keer niet veel hoop, door een   misverstand worden al mijn spullen opgehaald en mag ik al mijn kleding meenemen, wat een geluk dat ik altijd zoveel meeneem : 2 wollen zwempakken, 6 wollen zwembroeken, en een wollen trainingspak plus al mijn andere kleren, ik ben perplex en zeer gelukkig. Alleen de boeken van Axel ktijg ik niet.

Do 11-12-97  De advokaat verteld mij dat de aanklacht klaar is en dat hij hem morgen heeft, als ik het op de afdeling vertel kijken ze als of ik van het koninklijk huis ben, normaal staat er 2 tot 3 maanden voor.

Vrij 12-12-97Geen advokaat geen bijzonderheden.

Za 13-12-97  Inkoop lijst ingevuld voor 4 weken ( met de kerst geen inkoop ).

Zo 14-12-97  Günter is op cel geweest, verder geen bijzonderheden, brieven aan Rex en André geschreven.

Ma 15-12-97 In de middag naar wat bleek een andere advokaat, liet me weer een brief van Ma lezen en een fax van Adie Bakker, hij wil vrijdag langs komen. Mijn rechter heet Hubbert.

Di 16-12-97  Mevr Stoffel van het consulaat op bezoek, heeft kerstpakket meegenomen   ( ben benieuwd of ik het krijg ?). s’Middags laat naar advokaat, heeft 3 kwartier op me moeten wachten, ze hadden de verkeerde naar beneden gestuurd, verteld me dat mijn aanklacht naar de verkeerde rechter gestuurd is en zoek is ? Vrijdag meer nieuws.

Wo 17-12-97 De wonderen zijn de wereld nog niet uit, ik krijg mijn kerstpakket van het consulaat, rookworst, kaas, drop, shag en een kalender plus een opstekertje van de bond zonder naam, heerlijk.

Do 18-12-97  Vroeg naar sanitäter( soort dokter), oor uitlaten spuiten, kaart van Ger en Heleen.

Vrij 19-12-97Naar dokter niet veel nieuws. Wilfried (advokaat) zou s’middags met de rechter gaan praten. Krijg s’middags 5 kaarten tegelijk + de eerste brief van Henk Akkerhuis, kaart van Axel dd 13-11, eindelijk weer Nederlandse boeken.

Za 20-12-97  Bezoek Ma en Axel, helemaal te gek, geen gehuil gelukkig, wel een beetje rooie oogjes af en toe. Helaas geen tolk, mochten eerst maar een half uur maar na wat doordrukken bij de beambte bleek dat we toch een uur mochten, wel met een pauze. Bij het afscheid dik staan tongen met Axel, vlak voor de bewaker, heerlijk.

Zo 21-12-97  Saaie dag, s’middags naar video verder geen bijzonderheden.Ajax-PSV 3-4

Ma 22-12-97 Hele dag zitten wachten op Adrie en Wilfried, alle twee niet gekomen.

Di 23-12-97   Aanklacht gekomen, ziet er heel slecht uit, begint met “sexueler missbraug von schutsbevolenen, en ik krijg een zenuwinzinking, dan maar naar de video film, tijdens deze moet ik ontzettend pissen, de video film wordt vertoond in een afgesloten stuk gang van een cellen blok en daar zij geen toiletten aanwezig. Naar de afvalhoek gelopen en een lege instantkoffiepot (bong) vol gepiest, hiermee was voor mij een grote angst weg genomen, daar ik nu een oplossing had voor mijn eeuwige urine probleem. s’Middags bezoek van Adrie en Trees, zijn vanuit Mayerhofen voor mij naar München gekomen!!

Wo 24-12-97 Slecht geslapen, ben gaan luchten en sprak met iemand die zei dat de straffen van het amtsgericht altijd wel meevallen, dat luchtte even op, op cel las ik de aanklacht weer door, en het bleek om schöppengericht (leken-gericht)  te gaan, en kan straffen geven tot max 4 jaar, dus weer een zenuwinzinking. Angst doet pijn vooral als het lang duurt, s’middags naar Mandy zijn cel, zijn maten hadden jus’d orange met vruchten en “alkohol”. Na gezellig gepraat en gesnoept te hebben waren we allen goed dronken en ik voelde me een stuk beter. Kreeg ook nog een pot met slaolie en een lont van een stuk oude dweil mee, en heb nu na tienen als het elektrisch licht uit gaat een kaarslichtje om bij te lezen ( Allister McLean Joegoslavie ).

Do 25-12-97  Iedereen heeft het moeilijk met kerst, veel gescheld en op de afdeling onder ons een knok partij. Ik ben zelf weer naar de cel van Mandy en c.s. geweest en een beetje gepraat en wat TV gekeken daarna op mijn cel de was gedaan, had veel heet water verzameld, spoelen in de toiletpot afgesloten met een dweil.

Vrij 26-12-97Wat kan een mens zich vergissen, toen ik vanmiddag de aanklacht nogmaals nader onderzocht bleek dat aanklacht 174 toch niet doorgevoerd was ( sex m schutsbevolenen ). dat was een hele opluchting. Voel me nu weer een stuk beter. Vannacht bij kaarslicht maar verder lezen, heb de olielamp verbeterd (tanpasta tube)

Za 27-12-97  Tijdens  umschluss bij Mandy op cel tv gekeken, verder geen bijzonderheden.

Zo 28-12-97   Saaie dag, tijdens umschluss alleen op cel gebleven.

Ma 29-12-97  Bij Wilfried geweest, hij heeft nog niet met de rechter gesproken en zegt dat hij dit heel voorzichtig wil doen, ook Markus als getuige is nog niet duidelijk. Geeft in iedergeval wel hoop. Houd eind januarie in zicht. Heb een halve liter slaolie van Bernd gekregen voor mijn lamp.

Di 30-12-97   Geen bijzonderheden.

Wo 31-12-97 Nou de jaarwisseling begon goed, bij terugkeer in mijn cel, na het luchten, blijkt mijn radio gestolen, wordt dus een rustige oudejaars avond. Ik heb lekker liggen lezen en passjans gespeeld. om 12 uur mezelf een hand geschud. Veel lawaai en gebrul natuurlijk, maar het was wel een merkwaardige jaarwisseling, al het goede voor 1998.

Do 01-01-98  Op de luchtplaats was het een gigantische puinhoop,alles wat maar kon branden was naar beneden gegooid, tot hele matrassen aan toe. Verder geen bijzonderheden.

Vrij 02-01-98Geen bijzonderheden.

Za 03-01-98   Radio gekregen van hausarbeiter Arno, heel lief.

Zo 04-01-98   Geen bijzonderheden.

Ma 05-01-98  Aangifte diefstal van radio.

Di  06-01-98   Antrag radio en tv.

Wo 07-01-98  Geen advokaat.

Do 08-01-98   Geen advokaat, geen boek.

Vr 09-01-98   6 boeken, geen advokaat.

Za 10-01-98   Geen bijzonderheden.

Zo 11-01-98   Geen bijzonderheden.

Ma 12-01-98  s’Middags naar Eyssel, heeft met rechter gesproken en die gaat nu naar de stahtsanwaltin, hij wil de twee rechtzaken (de sociaalpedagoog van Markus is  beschuldigd van sexueel misbruik schutsbevolenen) parallel laten lopen.

Di 13-01-98   Kaart van Agnes, brieven geschreven, gordijn gemaakt.

Wo 14-01-98 Geen bijzonderheden.

Do 15-01-98  Geen bijzonderheden.

Vrij 16-01-98Naar Wilfried verhandeling ( rechtzaak) op 12 maart, maar kan nog vroeger worden, hij en de rechter proberen er een rechtzaak zonder getuigen van te maken. Mischien wel bewährung (voorwaardelijk).

Za 17-01-98  Bij umschluss bij Mandy op cel.

Zo 18-01-98  Markus Brownie op cel, moet drie dagen in isoleer vanweg de rotzooi met oud en nieuw. Naar de kapper, weer helemaal kaal.

Ma 19-01-98 Geen bijzonderheden.

Di 20-01-98   Kaart Ger, nederlandse boeken.

Wo 21-01-98 Geen bijzonderheden.

Do 22-01-98  Kaarten, Ger, Ma, André, Marina, Govert.

Vrij 23-01-98Wilfried meld, André komt 7-2.

Za 24-01-98   Inkoop gekomen,  nu genoeg olie, nieuwe lamp gemaakt en een ei gekookt   in zelf gemaakt pannetje.

Zo 25-01-98   Nog een nieuwe brander gemaakt en ei gebakken op een schoon geschuurd deksel van een oud verfblik.

Ma 26-01-98  Brander weer veranderd, brief aan Pa, naar Eyssel en gevraagd naar tv.

Di 27-01-98    Geen bijzonderheden.

Wo 28-01-98  Geen bijzonderheden.

Do 29-01-98   Geen bijzonderheden.

Vrij 30-01-98 Eyssel komt met sociaal rapport.

Za 31-01-98   Mandy en beambte hebben sociaal rapport gelezen en zijn beiden zeer positief.

Zo 01-02-98   Jurgen op cel (heeft met zijn vingers in de kassa van het restaurant van zijn vriendin gezeten maar beweert dat hij afgeperst werd), leest ook sociaal rapport en is ook positief.

Ma 02-02-98  Cel-inspectie, gevraagd naar mijn pannetje(concervenblik), gewaarschuwd voor brandgevaar en er op gewezen dat wanneer er wat gebeurd je niet van de cel af komt, verder niets aan de hand, routine controle.

Di 03-02-98   Met Eyssel sociaal rapport besproken, was zelf ook positief dus gaat het morgen naar de rechter.

Wo 04-02-98 Eindelijk weer Nederlandse boeken.

Do 05-02-98  Angst voor cel-inspectie, sicherheidsdienst, radio kontrole, vragen waar deze vandaan komt, verder geen problemen.

Vr 06-02-98  Inkoop gekomen, geen batterijen?

Za 07-02-98  Ma’s verjaardag, André en Janie op bezoek, heel leuk en eindelijk konden we de hele tijd nederlands praten. s’Middags bij Jurgen op cel, leen radio op registratie-kaart van beambte (Hr Lang) gezet dus nu minder zorgen om kontrole.

Zo 08-02-98  Geen bijzonderheden.

Ma 09-02-98 Geen bijzonderheden.

Di 10-02-98   Naar video, parachute springen.

Wo 11-02-98 s’Morgens naar Eyssel, heeft alle stukken, de verklaringen van Maria en Sonja (begeleiders van het zomerkamp waar ik Markus heb leren kennen) en de jongens die bij het kamp waren zijn zeer positief. Er is ook een verklaring van zijn klasselerares, ook zeer positief (voor mij dan).

Do 12-02-98  Bezoek consulaat, krijg “nieuwe revue’s” en kranten, vertel haar het goede nieuws en ze meld dat ze mischien naar de rechtzaak komt.

Vrij 13-02-98Weer naar Eyssel, krijg nu de eerste helft van de stukken en ga hier mee aan de slag. Manfred Bouwer (verdacht van mishandeling vriendin) vrijgelaten.

Za 14-02-98   Mandy op cel bij Umschluss.

Zo 15-02-98  Gekaart met Gunter en Marcel.

Ma 16-02-98  Krupinsky moet gaan werken.

Di 17-02-98  Geen bijzonderheden.

Wo 18-02-98 Geen bijzonderheden.

Do 19-02-98 Bernd komt in zijn nette pak, hij moet naar de stahtsanwalt, Klaus vraagt of ik een lamp voor hem wil maken, wat ik uiteraard gedaan heb. Stel even voor jampot deksel met hierin twee gleuven, hier in twee stukken opgevouwen theedoek als lont en dit geheel op een leeg leverpastei-blikje gedrukt dat als oliehouder fungeert, en dit noemen we lamp.

Vrij 20-02-98Bernd is vrij ( zat vast voor belastingontduiking en vrijgesproken,  6 maanden voor jan “L” vast gezeten. Inkoop gekomen, geen cornedbeef  wel batterijen.

Za 21-02-98  Tijdens umschluss wordt ik weggeroepen voor bezoek, geen idee, bleek Adrie en Trees te wezen, zeer gezellig.

Zo 22-02-98  Umschluss bij Mandy op cel, gekaart. Krijg nu zicht op maart.

Ma 23-02-98 Geen bijzonderheden.

Di 24-02-98  Om 8 uur van cel gehaald om de hausarbeiter te helpen, ben dus misschien bevorderd. De hele dag van cel afgeweest, wat een opluchting.

Wo 25-02-98 Alweer hausarbeiter af, de tijd tot aan het proces vond de beambte “Lang” te kort, geeft wel weer rust. Als je op cel bent en begint in een boek te lezen, duik je in een verhaal waardoor de omgeving even verdwijnt en je gedachten niet met de zaak bezig zijn, op het laats vond ik het ook prettiger om Duitse boeken te lezen omdat je je daar voor meer moest koncentreren en je dieper in het verhaal raakte dan bij nederlandse boeken.

Do 26-02-98 Nederlandse boeken.

Vrij 27-02-98 Geen bijzonderheden.

Za 28-02-98 Bij Mandy op cel, krijg te zien hoe ze een tatoe maken ( met gasaansteker een bord laten beroeten, roet bijelkaar vegen en aanmengen met schampoo, dan naald nemen, hieromheen ± 2mm van het eind een prop wikkelen met garen, en dit in de schampoo dompelen alvorens men in de huid prikt).

Zo 01-03-98  Bij Mandy op cel en gekaart.

Ma 02-03-98 Niet gedoucht, te druk met babbelen en zo.

Di 03-03-98  Video, de zelfde als 4 maanden terug, nu vond ik hem wel leuk.

Wo 04-03-98 Geen bijzonderheden.

Do 05-03-98 2 en half uur op Eyssel gewacht in wachtcel waar absoluut niets is. Hier leer je wachten.

Vrij 06-03-98Inkoop gekomen. Radio gekocht voor vijf “koffer” (pakjes) tabak.

Za 07-03-98  Jozef op cel, je leert hier allerlei mensen kennen, Jozef was Pool en belazert door zijn poolse advokaat. Maar ja iedereen heeft zijn verhaal. Ze hadden wel een pistool bij hem gevonden, lullig als je hier al een voorwaardelijk voor hebt.

Zo 08-03-98  Mandy op cel, spreken af dat hij mijn inkopen bij zich houd voor het geval dat ik donderdag vrij kom.

Ma 09-03-98 2 en half uur met Eyssel gesproken, ik denk dat het heel zwaar wordt.

Di 10-03-98  De zenuwen beginnen op te spelen, gelukkig Mandy op cel, beambte komt en vraagt of ik hausarbeiter op EF1 wil worden, ik vertel hem dat ik afhankelijk van de veroordeling, op vrijdag mijn beslissing neem.

Wo 11-03-98 Bijna al mijn inkopen aan Mandy gegeven, wat zullen de hausarbeiter raar opkijken als ze mijn cel opruimen, zij krijgen namelijk de bruikbare boodschappen die overblijven als iemand vrijkomt, maar de laatste tijd waren er geen leuke hausarbeiter meer, dus geen vroeging. Verder al mijn spullen vast een beetje bij elkaar gepakt, je kunt nooit weten hè. Slechte nacht gehad, veel zenuwen, zou het de laatste nacht worden ?

 

                      Hier stopt dus mijn dagboek, het werd de laatste nacht, de meesten kennen het vervolg, toch nog even een verslag van de laatste dag.

 

 Do 12-03-98 Om zes uur opgestaan en gaan douchen (normaal kan dit maar twee maal in de week maar als je naar de rechtzaak moet, mag je ook.) Hierna wordt je weer als gebruikelijk op transport gezet in de transportcel op de afdeling en weer wachten tot je gehaald wordt, dan naar de transportcel van het blok, weer wachten, dan naar de transportcel bij de uitgang hier weer wachten, dan na vier uur wachten eindelijk in de boeven bus naar de rechtbank, hierna weer in wachtcel en weer twee uur wachten, en uiteindelijk  kom je dus te laat bij de rechtzaal. Hier krijg je een heel ander idee dan je jezelf voorgehouden hebt, in vergelijking met de gevangenis ziet het er in een keer gezellig en humaan uit, voor het eerst zit je na vier maanden weer op een gepolsterde stoel, er gaat dan heel veel door je heen. Na een heel vervelende rechtzaak, waarin uiteindelijk een van de leken opmerkte dat Markus toch wel erg zelfstandig was voor zijn leeftijd en toch wel erg veel voor zichzelf besliste, en de advokaat van hem nog eens benadrukte dat een voorwaardelijk voor iedereen het beste zou wezen, een hoop gezeur over de oppas van de stahtsanwaltin, werd het uiteindelijk een voorwaardelijk en stond ik na 120 dagen weer vrij buiten, bang, onzeker, en hulp behoevend, die ik gelukkig van Ger, Hans ,André en Janie kreeg.